A fost publicată lista furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică
Accesați pagina

Comunicat de presă: Parlamentul României a aprobat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.119/2020, act care vizează deblocarea procesului de implementare a prevederilor Directivei NIS în România

2021/03/03
Popularitate 3834

Foto: RFI

Pe 24 februarie 2021, Camera Deputaților a Parlamentului României a adoptat și a transmis spre promulgare proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.119/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice (PL-x nr. 506/2020).

Proiectul de Lege a fost aprobat cu 316 voturi pentru, zero voturi contra și zero abțineri.

Principalul obiectiv al acestei inițiative legislative l-a reprezentat deblocarea procesului de implementare a Legii nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice și respectarea obligațiilor ce revin României prin Directiva UE 1148/2016 (Directiva NIS).

Se urmărește întărirea securității cibernetice, atât la nivel național, cât și la nivelul celor șapte sectoare de activitate avute în vedere de actul normativ: energie (electricitate, petrol, gaze naturale), transport (aerian, feroviar, pe apă, rutier), sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sectorul sănătății, furnizarea și distribuirea de apă potabilă și infrastructură digitală.

Principala modificare adusă Legii nr. 362/2018 se referă la flexibilizarea constituirii Grupului de Lucru Interinstituțional NIS (i.e. GdLINIS) pentru determinarea valorilor de prag necesare pentru stabilirea efectului perturbator semnificativ al incidentelor la nivelul rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale, astfel încât, în cel mai scurt timp, să poată fi derulată procedura de identificare și înscriere a acestora în Registrul Operatorilor de Servicii Esențiale, de către CERT-RO.

Astfel, se recuperează întârzierea acumulată în ultimii 2 ani în domeniul tehnic, transversal, dar de mare actualitate al securității cibernetice.

Mai mult, prin adoptarea proiectului de lege în Parlamentul României se transmite un semnal pozitiv operatorilor de servicii esențiale, furnizorilor de servicii digitale și auditorilor, contribuind astfel la deblocarea unei noi piețe a serviciilor de securitate cibernetică.

Ca autoritate națională competentă pe domeniul civil al securității cibernetice, CERT-RO pregătește deja pașii următori pentru a asigura conformitatea cu noua Directivă UE NIS 2.

Vă invitam să urmăriți cu atenție comunicatele și activitatea CERT-RO, în special derularea procesului de avizare și aprobare a proiectului de ordonanță de urgență privind înființarea noului Directorat Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

 

Descarca documentul in format pdf